Trene med energiunderskudd: konsekvenser

8
8888

Det sier seg selv at dersom man ikke spiser nok, så vil kroppen hente energi fra sine egne energidepoter i stedet for å utnytte energien i den maten du normalt får i deg. Kroppen er tvunget til å innhente energi til å fungere, noe som går ut over blant annet musklene dine.

Men hva skjer når man trener?

En forskningsrapport konkluderer med at det er ”smart” å trene på tom mage dersom man har en lett økt om man skal forbrenne fett. I undersøkelsen skulle testdeltakerne prøve en god del treningstimer uten å

Et proteinrikt kosthold vil hjelpe deg. Foto: Wikimedia Commons

ha spist på forhånd, samt en god del treningstimer hvor de hadde fått i seg et ordentlig måltid.

Konklusjonen endte med at man forbrenner mer fett og bruker mindre av energidepotene dersom man ikke spiser før man trener.

Allikevel er ikke dette en anbefalt treningsmetode da man sliter ut kroppen ved å ikke få i seg nok næring når man trener.

Hva med styrketrening?

Kan man egentlig styrketrene på tom mage? Ja, det kan man faktisk. Men igjen er det ikke noe å anbefale da målet er å bygge opp muskelmasse. Ønsker man å gå ned i vekt samtidig som man bygger muskler, og da fjerner fett, så kan det til nød være greit å gå glipp av et måltid eller to før trening. Men om du inntar protein eller essensielle aminosyrer, så ødelegger ikke dette ”fasten” før trening viser forskning.

Et godt proteinrikt måltid (eller en proteinshake) vil med andre ord kunne erstatte et godt måltid før trening. Om du føler at du trenger den energien du får gjennom et godt måltid før du trener, så vil jeg anbefale at du kjøper deg et proteinpulver og prøver deg med dette før du går tilbake til måltider igjen.

Konklusjon

Konklusjonen får være som følger:

1) Det fungerer best å trene på energioverskudd.
2) Det er mest gunstig å trene på energioverskudd (spise før trening) dersom målet ditt er å øke i vekt.
3) Om du skal slanke deg og erstatte fett med muskler, så kan du prøve måltidserstatninger før trening dersom du føler at du ikke kan trene på tom mage.

DEL
Forrige artikkelMyter om proteinpulver
Neste artikkelBruk penger kun på riktig kosttilskudd
En treningsentusiast som bruker mesteparten av fritiden min på trening og kosthold. Har i mer enn ti år jobbet som foredragsholder for å lære barn og unge om viktigheten ved et sunt og godt liv.

8 KOMMENTARER

 1. Det å trene med energiunderskudd er litt det samme som å kjøre bil uten motor – man har rett og slett ikke muligheten til å komme seg fremover. Kosthold er en så viktig del av treningen at den ikke kan unngås å fokuseres på dersom man vil ha resultater. Spis mer og tren mindre. Det er det rådet jeg fikk av min personlige trener etter å ha knapt rørt brødboksen men figurert på treningsstudioet fem dager i uken.

  • Du har helt rett. Det er faktisk ingen grunn til å trene for å bygge muskler dersom man ligger på et energiunderskudd. Mange har, utrolig nok, ikke forstått dette – og kaller det «naturlig stagnasjon» når de ikke lengre går opp i vekt etter å ha trent i en periode.

 2. Spiser man ikke før trening kan man egentlig takke seg selv for å ikke se fremgang. To brødskiver og litt melk, så er man mer enn klar til en treningsøkt. Man bruker også PWO (pre work out), men jeg klarer meg heldigvis uten:)

 3. Husker jeg begynte å slite meg opp en bakke uten å ha spist eller sovet på nesten 10 timer når jeg skulle opp til Galdhøpiggen. DET er trening, det! Og shit, jeg kan enda huske at jeg luktet melkesyra lang vei.

  Spiser man ikke, så skal man heller ikke trene. Utrolig mange som undervurderer kosthold

  • Helt korrekt. Man bør se på kroppens helse som én enhet der matinntak/drikkeinntak absolutt henger sammen med mosjon og trening.

   Hvis man begynner å separere disse og tenke at man kun trenger å spise/drikke sunt eller trene hardt, så er det rett og slett ikke korrekt.

 4. Det å trene med energiunderskudd er jo ikke bare en dårlig idé, men det kan jo faktisk være farlig. Hvis man ser på noen av de maratonløperne som ikke får i seg nok væske eller mat underveis, så er det lett å se at kroppen deres virkelig sliter med å holde seg gående.

 5. Kun kjør på med gode treningsøkter. Aldri tren hvis du føler deg dårlig/slapp eller at du ikke har spist nok

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR