Riktig kosthold når du trener

2
462

Man kan ikke drive med trening uten å tenke på kostholdet, sies det. Og selv om det nok er mulig, så er det en veldig dårlig idé. For hvis man er opptatt av trening, så vil man også ønske å få mest mulig effektivitet ut av treningsøkten. Og det gjør man kun dersom man har et sunt og fornuftig kosthold, og spiser til de rette tidene.

Her er våre beste råd for deg som ønsker et sunt kosthold i forhold til treningen.

Et variert kosthold er det beste kosthold

Kroppen behøver ulike byggematerialer for å holde seg i gang, og for å bygge muskler. Det er spesielt

Frukt og grønnsaker bør være en del av kostholdet ditt. Alltid. Foto: Public domain

viktig at man får i seg nok næringsstoffer når man bedriver aktiv trening, og da tenker vi på alt fra proteiner og vitaminer til karbohydrater og fett. Da er det viktig med et variert kosthold i løpet av en dag, der man inntar alt fra grovbrød til kjøtt, fisk, yoghurt, ost og så videre. På nettsidene til Helsedirektoratet får du nyttig informasjon om sunt kosthold.

Les også: Kosttilskudd på studentbudsjett

Når det gjelder trening og kosthold, så er det minst like viktig å tenke på når man spiser som hva man spiser. Foran en lengre treningsøkt bør man spise et større hovedmåltid mellom to til tre timer før treningsøkten. Da bør man få i seg mye karbohydrater og proteiner slik at kroppen er «rustet» til det som skal skje.

Skal man ha en lengre treningsøkt (over enn time), så kan det være greit å innta noe mat underveis i økten. Dette kan være nøtter/rosiner, frukt og lignende. Mat etter trening er også viktig, da kroppen trenger påfyll av proteiner. Er man ikke sulten like etter trening, så kan proteinpulver være et godt alternativ.

Drikke er like viktig som mat

Det nytter ikke med et sunt kosthold dersom man ikke drikker nok. Kroppen trenger væske både før, under og etter trening, og det er viktig å få i seg nok vann gjennom en dag. Vannflasken bør alltid følge med, enten man sitter hjemme og ser på TV, eller underveis i økten på treningssenteret. Du kan (nesten) aldri få nok vann!

DEL
Forrige artikkelStrategier for å gå opp i vekt
Neste artikkelTips du skal følge ved styrketrening
En treningsentusiast som bruker mesteparten av fritiden min på trening og kosthold. Har i mer enn ti år jobbet som foredragsholder for å lære barn og unge om viktigheten ved et sunt og godt liv.

2 KOMMENTARER

  1. Man kan alltid være mr/frøken obvious og si at «man må ha riktig kosthold når man trener». Men hva er riktig kosthold?

    Problemet med slike nettsider som dette er jo at de ikke nødvendigvis tar hensyn til at folk har forskjellig kropp og dermed trenger forskjellige matvarer. Hvis en spinkel fyr på 55 kilo spiser det samme som en bodybuilder på 110, så går det skeis. Sånn er det bare.

    • Ja, det er naturligvis viktig å tilrettelegge for individuelle forskjeller. Men det er ikke galt av oss å gå ut med riktig informasjon om hva man bør spise. Så får heller hvert enkelt individ regne seg frem til hvor mye de skal spise.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR