Nordmenn kjøper mer og mer proteinpulver

0
954

Salget av proteinpulver går i været. Aldri før har vi kjøpt så mye kosttilskudd for å optimere treningsresultatene som i år. Det totale salget har oversteget 300 millioner kroner årlig (!) og markedsføringen til nettbutikkene blir stadig mer pågående samtidig som skeptikernes røster blir høyere og høyere.

Den evige diskusjonen om proteinpulver bør være en del av nordmenns kosthold kommer aldri til å ta slutt. ”Proteingutta” har naturligvis helt rett i at man trenger tilstrekkelig med protein for å få en økning i muskelmasse. Kritikerne er helt enig i dette, men mener samtidig at de aller fleste av oss klarer å få i oss nok protein gjennom et normalt norsk kosthold slik at kosttilskuddet blir overflødig.

Trenger man egentlig proteinpulver?

Når jeg blir spurt av unge treningsivrige gutter og jenter på treningsstudioet jeg jobber på om hvorvidt de trenger proteinpulver, så pleier jeg å svare: ”Hvor mange gram protein får du i deg hver dag?”. I 99 % av tilfellene, for ikke å snakke om 100 %, så får jeg til svar at det vet de ikke. Og da er vi tilbake til status quo.

Les også: Dette proteinpulveret er best i test

Enkelt og greit: man trenger å supplere kosten sin med ekstra proteiner dersom man ikke får i seg nok gjennom kostholdet. Og de færreste unge mennesker i dag får i seg nok proteiner til å bygge muskler så lenge de ikke har full kontroll over kostholdet sitt selv.

Det er 10 ganger enklere å kjøpe en bøtte med proteinpulver og passe på at man drikker en proteinshake hver eneste dag i stedet for å sitte med kalkulator, penn og papir for å finne ut hvor mange gram proteiner det finnes i alt man får i seg i løpet av en dag. Jeg sier ikke at alle mennesker som trener trenger å kjøpe kosttilskudd, men akkurat proteinpulver vil gjøre hverdagen din så uendelig mye lettere enn det som er tilfellet i dag.

Forskning

Forskningen er ganske krystallklar når det kommer til hvor mye proteinpulver man skal få i seg hver dag. Mosjonister som trener ”nå og da” og ikke har noe stort behov for å beakers-309864_960_720balansere et godt kosthold for å få den fremgangen de ser etter vil ikke ha behov for mer enn 0,8 – 1 gram protein per kilo kroppsvekt. Unge mennesker som ønsker å bygge muskler bør minimum doble dette, og det anbefales 2-2,4 gram protein per kroppsvekt.

Du ser kanskje at det kan bli litt vanskelig å få til dette hvis du hver dag spiser den samme middagen som mor og far?

Nordmenns stadige iver etter å kjøpe proteinpulver har altså sin naturlige forklaring i at det rett og slett er noe veldig mange av oss trenger for å se god fremgang når vi trener. Jeg håper riktignok ikke at vi får amerikanske tilstander her hjemme i Norge hvor nesten alle matvarekjeder jager etter å gjøre samtlige matvarer så proteinrike som mulig. Det går nemlig på bekostning av fett og karbohydrater – to ting man også trenger tilstrekkelig av for at musklene skal vokse.

Jeg anbefaler å sjekke ut Gymgrossistens utvalg av proteinpulver hvis du enda ikke har kjøpt noe. De er markedsledende og billigst på det norske markedet. Og jeg anbefaler at du kjøper en vanlig «whey» proteinpulverbøtte hvis du er nybegynner.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR