Hva er yoga og hvordan kommer jeg i gang?

Yoga, som betyr disiplin, ble utviklet i år 300 av en indisk hindu heter Patanjali. Formålet med yoga er å strekke musklene, styrke kroppen og øke konsentrasjonen. Det kan også ha en avslappende effekt både på kort og lang sikt.

De første som begynte å praktisere yoga, kalt yogier, prøvde å utforme en ny livsstil der det vi i dag kjenner som ”yoga-øvelser” bare var en liten del av totalbildet. Blant annet hadde de strenge kleskoder og var avholdende til ”forbudte” ting som å stjele, være grådig, lyve og gjøre skade på andre mennesker. Mange nordmenn vil nok forbinde mye av yogiernes livsstil med buddhistiske munker.

Denne treningsformen hjelper også kroppen til å bli mer fleksibel, i motsetning til vanlige styrkeøvelser. Som et resultat av dette vil noen yoga-øvelser se litt rare ut og kanskje virke litt overflødige. Men det gjelder egentlig bare å komme seg over ”frykten for å se dum ut”. Etter all sannsynlighet vil du utføre yoga enten i et rom fullt av andre mennesker som gjør de samme øvelsene eller hjemme alene. Da er det ingen som dømmer deg.

Konsentrasjon og balanse

”Alt som gir motstand er trening” var noe av det første jeg lærte da jeg utdannet meg som personlig trener. Vel, i yoga er det ikke nødvendigvis helt rett. Du skal aldri tvinge deg selv til å gjøre noe du synes er smertefullt i og med at treningsgevinst og smerte ikke har en sammenheng. Det handler mer om velvære og hvordan kroppen reagerer på øvelser som kan minne om det å strekke ut etter en lang løpetur.

Et annet nøkkelord er balanse. Det første jeg lærte da jeg ble overtalt til å prøve ut yoga var at jeg var nødt til å konsentrere meg og virkelig vise frem all den balansekunsten jeg hadde lært meg i oppveksten. Man er rett og slett nødt til å være 100 % fokusert på det man holder på med og unngå forstyrrelser. Et godt eksempel: mange tror at de kan bedrive effektive yoga-øvelser mens de ser på Senkveld på TV2 eller et annet underholdningsprogram. Det er feil.

Hva sier vitenskapen om yoga?

De aller fleste øvelsene har faktisk blitt inspirert av hvordan dyrene i naturen oppfører seg. Trekk fra katt, kobra, hund, skilpadde, krabbe og ørn er alle inkludert. Øvelsene er først og fremst laget for å fremme styrke og ro i kroppen, noe som kan bli hentet frem fra mange av våre nydelige dyr. Hver eneste øvelse gir effekt på en spesifikk muskel, kjertel eller nerve i kroppen som har en tydelig effekt.

Men når jeg hører at noen treningsøvelser skal «ha en eller annen effekt på en eller annen muskel«, så blir jeg umiddelbart skeptisk. Så jeg tok meg en tur inn i vitenskapsarkivene til forskjellige universiteter for å sjekke om yoga faktisk har noen dokumentert vitenskapelig effekt.

Og jo. Mye av effekten bak yoga-øvelsene er vitenskapelig dokumentert. De fremste undersøkelsene har blitt gjort av den amerikanske NCIH (National Centre for Integrated Health):

Deres forskning tyder på at et nøye tilpasset sett av yoga-øvelser kan redusere ryggsmerter på nedre del av ryggen og bedre ryggvirvlenes funksjon. Andre studier tyder også på at praktisere yoga (samt andre former for regelmessig mosjon) kan forbedre livskvaliteten; redusere stress; senke hjertefrekvensen og blodtrykket; lindre angst, depresjon og søvnløshet; og forbedre generell fysisk form, styrke og fleksibilitet.

Vitenskapelige bevis knuser (dessverre) myten om at yoga kan kurere astma, noe enkelte yogakurs og nettsider vil ha det til. Studier som har forsket på sammenhengen mellom leddgikt og yoga har resultert i litt ulike resultater.

– En NCIH-finansiert studie på 90 personer med kroniske ryggsmerter viste at deltakerne som praktiserte yoga endte opp med å bli mindre uføre, ha mindre smerter og få et generelt bedre humør. Studien gikk over 6 måneder.

– En annen studie satt yoga opp mot «vanlige ustrekningsøvelser» på 228 voksne mennesker med kroniske ryggsmerter. Studien viste at yoga er mye mer effektiv for både å redusere smerter og for å bedre ryggens funksjon. Det har også vært studier som har vist at folk med ryggsmerter har bedre av å utøve yoga enn å bli proppet full med medisiner.

Min egen erfaring med yoga


La meg si det sånn: jeg var skeptisk. Meget skeptisk. I mitt hode var yoga noe som tilhørte «alternativbransjen» og som primært ble utført av litt eldre damer som ikke hadde samme treningsbehov for oss som drev med aktiv styrketrening. Men herrefred så feil jeg skulle ta.

Yoga åpnet opp en helt ny verden for meg (og jeg vet det er store ord, men det er faktisk sant!). Den første gangen jeg prøvde yoga jobbet jeg på en videregående skole i Oslo og ble forespurt av en annen gymlærer om jeg ville med til hennes yogatime. I ren høflighet takket jeg ja, men endte opp med å elske det.

Jeg kan virkelig kjenne at muskelspenningene i nakke og rygg forsvinner mye fortere etter en yoga-time og nå prøver jeg i hvert fall å dra på yoga et par ganger i måneden på det treningssenteret jeg jobber på.

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre (sjekk oversikt over mobilabonnement). Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Vi bruker strøm til det meste og dette plasserer oss på verdenstoppen når det gjelder forbruk av strøm per innbygger. Med dagens strømpriser er det smart å sette ned forbruket, for noen er det nødvendig å låne penger til å få regnskapet til å gå opp. Dette skyldes primært at vi i Norge stort sett …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer