Detox-diett

7
12647

Detox er en diett-type som er meget omstridt. Du har kanskje fått med deg kritikken som har haglet mot detox-dietter på internasjonale nettsider? Enkelte hevder at denne type behandling har null effekt på menneskekroppen (sciencebasedmedicine.com) mens andre igjen går så langt som å hevde at konseptet ble funnet opp som et resultat av nok en «svindel-metode» i slankeindustrien (TheGuardian.co.uk).

Hva er egentlig riktig? Og hva er detox?

Når man søker på Google vil man bli overrasket over hvor mange nettsider som skriver om detox – men de er alle enige om én ting: nemlig definisjonen.

Detox er en måte å rense kroppen for avfallsstoffer.

Det finnes flere typer detox-dietter. Noen mener at man bare kan spise frukt og grønnsaker, andre hevder at man bør få i seg såkalt «supermat» (grøss og gru) mens andre igjen mener at man skal presse sammen frukt til en slags juice og helle det i seg til visse tidspunkter hver dag. Med andre ord: hver eneste nettside du leser fra vil komme med forskjellige tips og råd til hvordan en detox-diett skal utføres og ikke minst hvorfor man skal utføre den.

Argumentene for detox-kur

journal-159879_960_720
Det er greit nok at man renser kroppen for avfallsstoffer – men hvilken effekt har det egentlig på kroppen? Blir det synlig på noen måte?

Man trenger ikke lete lenge for å finne ukeblader, magasiner og andre nyhetsartikler som hevder at man både kan få penere hud og flatere mage. Lokkemidlene for å få folk til å hoppe på en detox-kur eller kjøpe en eller annen bok er som regel at man skal få et penere ytre samtidig som at man renser kroppen innvending.

Høres det ikke bra ut?

Vel. Mange er skeptiske til denne måten å behandle kroppen på. Det finnes nemlig en lang liste over forskere som mener at vi mennesker lar oss lure når vi får presentert lovnader om fin hud og nedsatt fettprosent.

Argumentene mot detox-kur

På samme måte som det er lett å finne argumenter for å rense kroppen, så er det ganske lett å finne motstand mot denne trenden. En av de beste konklusjonene jeg har lest om doctor-and-patient-1080409_960_720emnet er skrevet av Dr. Michael Smith for WebMD. Han oppsummerer i stor grad det forskningen sier om detox-dietter:

«Hvis målet ditt er i gå ned i vekt, så kan en detox-kur fungere – på midlertidig basis. Du vil etter all sannsynlighet gå opp igjen etter at kuren er ferdiggjort. Til slutt ender du opp med de harde fakta som forteller deg at kuren ikke har noen helsemessig gevinst.»

Han mener også at kroppen i stor grad klarer å skille ut avfallsstoffene selv.

«Har du et mål om å rense kroppen skikkelig, så skal du spare pengene dine og legge fra deg tanken om en Detox-kur. Det finnes ikke noen bedre ekspert på avfallsrensing enn kroppen, og dette er noe som skjer hver eneste dag inni kroppen din uten at du merker det. Sunne matvarer kan hjelpe på den generelle helsen, men vil ikke på noen måte være ledende for disse funksjonene.»
Få giftstoffene ut av kroppen

Mye av det lesestoffet vi finner på nett kan fortelle oss at vi også kan spesialisere dietten til visse områder av kroppen, som for eksempel lever, nyrer, blod eller lunger. Men de fleste detox-dietter involverer rensing av hele kroppen. Nedenfor er et utvalg av en syv dagers detox-diett som du kan prøve – hvis du er i den posisjonen at du fortsatt tror det kan ha en effekt.

Først av alt er det viktig at du har en regelmessig avføring under en detox, fordi dette vil redusere sannsynligheten for at giftstoffer blir reabsorbert av kroppen. En god måte å sikre deg at du klarer å gå på toalettet regelmessig er å ta 2 spiseskjeer linfrø i sitronvann om morgenen, og drikke sitronvann hele dagen. Linfrø tilfører kroppen mer fiber og sitronvann har en lakserende effekt.Det er også viktig å drikke nok væske under en slik diett. Du bør prøve å inkludere minst åtte glass vann daglig for å sikre at du tillater giftstoffene å spyles ut.

Forslag på en detox-diett

Et forslag på en detox-diett følger nedenfor. Dietten har blitt foreslått av en av mine kollegaer på treningsstudiet som selv hevder å ha fått en bedre kropp og det hun kaller en «bedre følelse i kroppen» av å rense kroppen, så jeg lar henne poste fritt her – og så er det naturligvis opp til hver enkelt om man ønsker å følge denne dietten eller om man avstår fra den.

Dette er en diett som tillater litt mat, siden dette har en tendens til å bli enklere for nybegynnere. Husk at du kan endre dette til å passe dine behov og preferanser.
Photo by: GilabrandRett etter at du står opp

1 / 2 sitron presset i et glass med varmt vann
* 1 spiseskje bentonittleire og 1 ss linfrø i et glass vann

FROKOST* Frokost-smoothie laget med pære, soyamelk og soya-proteinpulver

Kosttilskudd: vitamin C

SNACKS

* Eplejus fortynnet med vann
* Vann
* Vegetable kjøttkraft
* supplement: melk thistle
* Sellerirot og hummus

LUNSJ

* Chunky grønnsakssuppe laget med grønnsaksbuljong og ditt valg av grønnsaker
* Steamed brokkoli med sesamfrø og rødbeter tilsatt sitronjuice på brun ris
* Eplesaus
* Kosttilskudd: multivitamin

SNACKS

* Dandelion roten te
* Gulerøtter med hummusdip
* Vann
* supplements: melk thistle

MIDDAG

* Curried linser på quinoa
* Salat med blandede grønnsaker, rød paprika, artisjokker og spirer med salatdressing av hvitløk, sitronsaft og olivenolje
* Vegetabel kjøttkraft

Før sengetid

* 1 spiseskje bentonittleire og 1 ss linfrø i et glass vann

7 KOMMENTARER

 1. Herlig å gå på detox noen uker for å rense kroppen ordentlig, men det er ikke en langvarig livsstil. Detox er noe midlertidig som skal brukes ved enkelte få tilfeller for å få ut alt skitt fra kroppen.

  Du kan sammenligne det med å ta en dyprens på huden..føles godt for noen dager, men du vil nok vende tilbake til «normalen» rimelig kjapt hvis du ikke vedlikeholder det aktivt.

  • Det er også det veldig mange ikke får med seg. Man kjøper ikke en «Detox» i 2016 fordi man ønsker å ha en fin og god kropp i 2018.

   Man kjøper det eventuelt som en kur fordi man ønsker å bli kvitt alle giftstoffer for en midlertidig periode – og så må man selvfølgelig gjøre det igjen hvis man ønsker en renere kropp igjen. Veldig mange tror at det er en mirakelkur, og da vil de nok bli svært skuffet.

 2. Jeg tok med meg en venninne til Thailand for en FULL detox-behandling. Helt seriøst, vi drakk ikke alkohol eller spiste noe usunt på hele turen. Nå ble det heller ikke tid til så alt for mye trening for å være ærlig, men det er jo ikke det detox nødvendigvis handler om. Kroppen føltes helt ny og frisk etterpå…selv om det kan virke litt tungt nå ,så vil du ikke angre hvis du gjennomfører det.

  • Det høres ikke ut som en dårlig idé. Thailand er jo et land som er kjent for sine gode matvarer og en Detox der er noe jeg selv har vurdert.

   Løping på strendene med utsikt over krystallblått vann…jo. Det er noe jeg kunne blitt vant til 😀

 3. Om ikke annet, så føler man i hvert fall at kroppen er mye bedre etter at man har vært på en god Detox-diett. Jeg sier ikke at det faktisk er sånn, men følelsen er der i hvertfall;)

 4. Detox-dietter fungerer godt for meg. GÅr alltid ned et par kilo i vekt i løpet av en uke, noe som jeg ikke klarer med andre dietter.

 5. Jeg har aldri vært en fan av Detox. Prøvde det én gang, men fant fort ut at det ikke var noe for meg egentlig. Det finnes mange måter å slanke seg på, men den eneste som virkelig fungerer hvis man ønsker å holde seg ned i vekt er det å endre livsstil. Uten det har man ikke en sjanse og man ender opp i en «jojo»-livsstil.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR