6 treningsmyter

Det er mange myter om trening der ute om hva du skal gjøre og ikke skal gjøre. Internett er fyllt av dårlige artikler som sitter på «fasiten» om hvordan du skal trene best mulig og få mest ut av treningen.

Men hvis du skal kunne slå hull på noe av feilinformasjonen, så har du kommet til rett sted.

1. «12 repetisjoner. Alltid!»

Veldig mange treningsprogrammer inkluderer det samme antall repetisjoner, og ofte er det 10 eller 12 repetisjoner som går igjen. Spørsmålet er: vil du bli større eller vil du bli sterkere?

Hvis du ønsker å starte en slosskamp kan det være greit å gå inn i et rom med mange personlige trenere og spørre: «Hvor mange repetisjoner er optimalt for å bygge muskler?». Jeg kan garantere at det vil komme frem grove uenigheter.

Det å holde seg til standardresepten på åtte til 12 repetisjoner gir en balanse mellom å bli sterk og bli stor, men som regel har folk på treningsstudioet en veldig klar formening om hva som er målet med treningen sin. Mens´ Fitness publiserte en studie for noen dager siden som viste at det å ligge på hva de kaller et «moderat» antall repetisjoner (8-12) er det klart beste for å øke i muskelmasse – og jeg må si at jeg er 100 % enig i denne konklusjonen basert på hva jeg har lest meg opp på tidligere og hva jeg selv har erfart.

Endre antall reps og juster vekten på hva du løfter for å stimulere alle typer muskelvekst.

2. Tre Set-regelen

Photo by: Scoobytrash

Sannheten er det er ingenting galt med tre sett, men igjen er det ingenting utrolig med det heller.

Antallet sett du utfører bør være basert på dine mål og ikke på et halvt århundre gamle regeler. Jo flere repetisjoner du gjør på en øvelse, jo færre sett bør du gjøre, og vice versa.

Det er bra hvis du vil følge det mange andre har gjort før deg, men du bør ha en begrunnelse til å gjøre det også.

3. Tre til fire øvelser per muskelgruppe

Sannheten er at det er bortkastet tid. Kombinert med tolv reps tre sett, utgjør det totale antall reps på 144. I stedet for å gjøre altfor mange varianter av øvelsene, prøv å gjøre 30-50 reps. Det kan være alt fra 2 sett med 15 reps eller 5 sett med 10 reps.

Så begrens antall øvelser per muskelgruppe. Det er begrenset hvor mye én muskel kan bli trent hver dag uansett.

4. Aldri knær over tær

Det er et gym-myte at du ikke skal la knærne gå forbi tærne. Sannheten er at man lener seg frem alt for mye og er sannsynligvis årsak til skade. I 2003, forskere fra Memphis University bekreftet at kneet stresser nesten tretti prosent høyere når knærne har lov til å gå utover tærne under en knebøy.

Fokuser på overkroppens posisjon og mindre på knærne. Hold overkroppen i en oppreist posisjon så mye som mulig når du utfører knebøy. Dette reduserer stresset som påvirker hofter og rygg. Å stå oppreist, før huk, klem skulderbladene sammen og holde dem i den posisjonen, og holde underarmene 90 grader til gulvet.

5. Magemuskler er bra for å stabilisere ryggen

Sannheten er at musklene arbeider i grupper for å stabilisere ryggraden, og den viktigste muskelgruppen endres avhengig av hvilken type trening. Den transverse abdominis er ikke alltid det viktigste muskelgruppen.

Egentlig, for de fleste mosjon, aktiverer kroppen automatisk muskelgruppen som trengs mest for støtte av ryggraden. Så hvis du fokuserer bare på de tverrgående abdominis, så kan det rekruttere gale muskler og begrense de riktige musklene.

Dette øker sjansen for skader, og reduserer vekten som kan løftes.

6. Proteinpulver gir deg ufin hud


Det er en myte som sier at proteinpulver gir deg dårlig hud. Dette er og blir kun en myte, og det er derfor ikke nødvendig å kutte ut proteinpulver fra kostholdet.

Foreløpig er det kun vannfast bevis på at alkohol, sukker og «gainere» gir deg ufin hud, og det er derfor bedre å kutte ut helgefylla. Proteiner er det eneste som bygger muskler og dersom man virkelig ønsker å gå ordentlig opp i muskelmasse, så er man rett og slett nødt til å få i seg mer proteiner enn hva et vanlig kosthold innebærer.

Enten kan du la kostholdet ditt bli styrt av å hele tiden inneholde *veldig* mange proteinkilder (kylling, tunfisk, nøtter, etc.) eller så kan du investere i et proteinpulver og bruke det som et vanlig supplement til et normalt kosthold.

 

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre (sjekk oversikt over mobilabonnement). Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Vi bruker strøm til det meste og dette plasserer oss på verdenstoppen når det gjelder forbruk av strøm per innbygger. Med dagens strømpriser er det smart å sette ned forbruket, for noen er det nødvendig å låne penger til å få regnskapet til å gå opp. Dette skyldes primært at vi i Norge stort sett …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer